Tegenwoordig zijn er veel vleesvervangers. Er zijn haast meer vleesvervangers dan vleessoorten. Voor beleg is dit anders. Hoewel er steeds meer keuze is, blijft het vaak toch bij een broodje kaas. Als je een beetje creatief bent, zijn er genoeg soorten vega beleg om uit te kiezen. In dit artikel staat 15x goedkoop en gemakkelijk vegetarisch broodbeleg.
Hieronder staan allemaal verschillende vegetarische opties beschreven, die niet duur zijn. Hier hoort bijvoorbeeld niet veganistische kaas bij, waar je een paar euro betaalt voor een paar plakjes. In het eerste deel staat vegetarisch beleg, daarna vegan (helemaal plantaardig) beleg.
Lees ook: veganistische kaas vergelijken met normale kaas
Niet vegan wel vegetarisch broodbeleg
1. Kaas
Kaas is een makkelijke optie als je vegetarisch wil eten. Hoewel kaas tegenwoordig ook niet erg goedkoop is, is het wel gemakkelijk te krijgen en je heb keuze uit verschillende soorten.
2. Eiersalade
Dit is echt een goedkope optie. Je hebt ook een Surinaamse variant met meer kruiden, of ‘gevuld eitje’, voor meer variatie. Je kan ook zelf eiersalade maken. Dit is mijn recept voor een duurzamere eiersalade. Wanneer je het zelf maakt is het nog weer een stuk goedkoper.
3. Ei
Ook gekookt of gebakken ei op brood is eiwitrijk en gezond vegetarisch beleg. Dit maak je wat leuker met kaas, kruiden, of groenten. Een biologisch ei is een meer diervriendelijke en duurzamere keuze.
4. Vegetarische worst, paté of filet americain
Verschillende vegetarische merken hebben nu ook broodbeleg. Deze zijn vaak prijzig, maar dat verschilt per supermarkt en per product. Check of ze in de aanbieding zijn of een kortingssticker hebben. Inslaan!
5. Hagelslag, chocoladepasta etc.
Zoet beleg is niet gezond, maar wel vaak vegetarisch. Af en toe moet het kunnen!
6. Hüttenkase
Hüttenkase is met wat peper en groente zoals komkommer of tomaat lekker en gezond beleg voor op brood.
7. Pesto
Doe dit bij kaas of vega plakjes op brood en je hebt meteen een chique lunch!
Vegan broodbeleg
8. Hummus
Hummus heb je in alle soorten en maten. Wil je budget? Neem dan het huismerk. Je kan hummus ook gemakkelijk zelf maken. Zie hier mijn recept voor hummus met zongedroogde tomaat.
9. Avocado uit de diepvries
Avocado is niet goedkoop, maar wel erg gezond en voedzaam! Met hummus en/of ei heb je een heerlijke en gezonde vullende lunch.
10. Pindakaas
Het is eigenlijk te simpel, maar pindakaas is ook helemaal plantaardig. Er zitten relatief veel calorieën in, maar dit zijn gezonde vetten die uit pinda’s komen. Niks mis mee en erg voedzaam!
11. Tapenade
Tapenade kun je zelf maken of kant-en-klaar in de winkel kopen. Bekijk als je geen vis wil eten, wel goed de ingrediënten om te kijken of er geen ansjovis in zit, want dit kan soms het geval zijn.
12. Groentespreads
Ook hiervan heb je verschillende in de supermarkt, maar wat je nog meer hebt zijn recepten op het internet voor groentespreads. Probeer het eens!
13. Scrambled tofu
Dit zou volgens veganisten de ideale vervanging van een scrambled egg zijn. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar dit recept van Lisa Goes Vegan ziet er heel goed uit!
14. Jam
Alle soorten jam zijn vegan, dus keuze genoeg. Jam is budgetproof en blijft lang houdbaar!
15. Pure hagelslag, vlokken en speculaas
Zoet en niet erg gezond, maar helemaal vegan! Af en toe moet het kunnen, toch?
Wat een goede een goed belegd veganbroodje. Kaas vind ik altijd lekker!
Wat een fijne tips! Ik ga ook altijd goed op een zelfgemaakte salsa van avocado, cherrytomaten, koriander en limoen.