Home » Tips & Info » 8 tips voor vegetarisch gourmetten

8 tips voor vegetarisch gourmetten

Deel dit artikel

Vroeger kon je je gourmetten zonder vlees niet voorstellen. Tegenwoordig is vegetarisch gourmetten normaal, en daarvoor heb je echt niet alleen groenten nodig. Met een beetje creativiteit doe je als vegetariër volwaardig mee met de feestelijke maaltijd. In dit artikel staan tips voor een vegetarische gourmet!

Duurzaam gourmetten

Een vegetarische gourmet is een goede stap richting een duurzamer leven. Minder vlees eten is beter voor het milieu en ik wil met dit artikel graag laten zien dat een ‘vleesloze’ vegetarische gourmet echt totaal niet saai hoeft te zijn! Wist je dat er tijdens een gourmet met 8 personen al snel 8-12 dieren worden gegeten. Deze dieren zullen jouw vegetarische gourmet erg dankbaar zijn 🙂

Nog op zoek naar een goed gourmetstel? Deze van 5-1 Tafelgrill van Solis is te bestellen in een formaat voor 4, 8 of 10 personen en is daarnaast een duurzame keuze. Dat past goed bij een vega gourmet!

1. Gourmet met groenten

Het ligt het meest voor dat hand om met groente te gourmetten als vegetariër en dat is ook erg lekker. Zo zijn champignon, courgette, aubergine en paprika erg geschikt. Je legt gesneden schijven van de groenten op de gourmetplaat totdat ze goudbruin zijn. Met wat kruiden of een sausje maak je het helemaal af.

2. Koop vegetarische gourmetschotels

Naast dat het er leuk uitziet, is het ook nog eens erg handig: de vegetarische gourmetschotels met mini vleesvervangers erin. Met zo’n pakket hoef je niet verschillende vleesvervangers van normaal formaat te kopen, maar heb je variatie in één pakket. Het ziet er ook erg schattig uit!

Een nadeel is dat ze erg duur zijn. Zo betaalde je vroeger bij je Albert Heijn nog geen €1,50 voor een pakket (dus geen zorgen over de datum op bovenstaande foto: het is een oude!), waar het nu meer dan drie euro is, zoals deze plantaardige gourmetschotel. Vleesvervangers halen bij een goedkope supermarkt als de Lidl is een meer betaalbare optie.

3. Maak slabakjes

Slabakjes zijn erg gemakkelijk te maken en zijn een gezonde en lekkere toevoeging aan het vegetarisch gourmetten! Ook deze schattige bakjes staan feestelijk op tafel.

Ingrediënten slabakjes

  • Krop sla
  • Hummus
  • Komkommer
  • (Geraspte) wortel
  • Optionele toppings: zongedroogde tomaat, gebakken courgette, gebakken champignon

Bereiding slabakjes

  1. Rasp een stuk komkommer en wat wortels
  2. Breek een blad van de krop sla af dat geschikt is als een bakje
  3. Beleg deze als een boterham met hummus
  4. Beleg dit met de geraspte komkommer en wortel en voeg optioneel andere toppings toe.

4. (Oven)friet!

Niet alles hoeft gezond te zijn, zelfs niet als je vegetariër bent 😉 Een mandje friet is tijdens een gourmetavond altijd welkom.

5. Maak lekkere sauzen

Lekkere sauzen zijn onmisbaar bij een (vega) gourmet! Zie bijvoorbeeld de twee onderstaande recepten van VegaKeuken.

6. Gebruik fruit

Fris, zoet fruit kan een goede toevoeging zijn aan al dat zoute en vette eten. Het wisselt wat af én het is natuurlijk gezond.

Je kunt een fruitsalade maken, maar ook fruit bakken op de gourmetplaat. Denk aan ananas, perzik, banaan of appel. Snijd het in schijfjes en bak totdat ze wat goudbruin zien. Heerlijk!

7. Brood met spreads

Ook een mandje met brood mag niet gemist worden tijdens een gourmet. Met wat hummus en spreads heb je meteen een voedzame en lekker toevoeging aan de vegetarische gourmetavond.

8. Creatief met ei

Vaak heeft een gourmetstel bakjes onder de plaat waarin je wat kan bakken. Dit is ideaal om kleine omeletten in te maken. Bak een ei in dit bakje met wat kaas, groenten en champignon en je hebt een heerlijke (en eiwitrijke!) toevoeging aan het vegetarisch gourmetten.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit zijn links waarover ik een kleine commissie krijg als je het product bestelt.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*