Steeds vaker wordt er rauwe (ceremoniële) cacao gedronken. Het is vooral een trend op het gebied van spiritualiteit. Het zou namelijk je hart openen en je helpen om creatiever te worden. Ook verplaatst de trend zich naar de voedingswereld, want het bevat gezonde voedingsstoffen. In dit artikel lees je meer over de betekenis van cacao, de cacao ceremonie, de gezonde stoffen en deel ik een recept om het klaar te maken.
Cacao drinken is in Midden- en Zuid-Amerika al eeuwenlang een gebruikelijk ritueel. Dat is langzaam overgewaaid naar Europa, ondanks dat we hier in Nederland niet echt in staat zijn om de cacaoplant te laten groeien. Mensen drinken cacao tijdens rituelen of op spirituele evenementen. Dit zou het hart openen en helpen om een liefdevolle sfeer te creëren. Maar ook thuis wordt het steeds meer gedronken. Vanwege het fijne ritueel, maar ook vanwege de gezonde stoffen die erin zitten. Sommige mensen vervangen zelfs hun dagelijkse koffie voor dit drankje!
Rauwe cacao drinken heeft niet veel weg van chocolade eten of chocolademelk drinken, want het is erg bitter. Dat neemt niet weg dat er manieren zijn om het drankje zo te bereiden dat het goed smaakt. Verderop in het artikel staat daarvoor een recept, maar laten we eerst eens meer in de betekenis van cacao en cacao ceremonies duiken.
Wat is rauwe cacao?
Eerst even verwarring voorkomen: rauwe en pure cacao (ceremonieel) drinken is heel wat anders dan chocolade uit de supermarkt eten. Dit is namelijk sterk bewerkt, veel verhit en er is suiker, zuivel en meer aan toegevoegd. Ook de ogenschijnlijke pure cacaopoeder uit de supermarkt of van de natuurwinkel is niet hetzelfde als ceremoniële cacao.
Of het ceremoniële cacao of ‘superfood cacao’ is staat op de verpakking aangegeven. Je herkent rauwe ceremoniële cacao aan dat het geen poeder is, maar een blok of flakes. Je koopt het het liefst bij kleine webshops, of bij mensen die een cacao ceremonie geven. Zij hebben zich vaker echt verdiept in de afkomst van het product.
Praktisch gezien is ceremoniële cacao namelijk zo min mogelijk verhit. Er is wel enige hitte nodig bij de productie, maar de temperatuur wordt zo laag mogelijk gehouden. Ook is het product zo min mogelijk bewerkt. Zo worden de stoffen in de cacao goed bewaard en gaan ze niet verloren tijdens het productieproces.
Meer spiritueel gezien zou het ook belangrijk zijn waar je het vandaan haalt. ‘Puur’ staat in dit geval ook voor weten wat de herkomst is. Hoe is het geteeld? Is dat allemaal eerlijk verlopen? Met hoeveel tijd, liefde en aandacht is dit gebeurd?
Waarom rauwe cacao drinken?
Volgens ze Maya’s en Azteken komt cacao (of Kakaw) van de heilige boom. Cacao wordt gezien als een hartopener en zou zorgen voor toegang tot je vrouwelijke energie. Deze staat in verbinding met je hart en liefde. Vrouwelijke energie staat ook voor intuïtie, creativiteit en het onderbewustzijn. Eigenschappen die cacao zou hebben zijn:
- Verbinding maken met het hart
- Dichterbij jezelf komen
- Verbinden met anderen
- Contact maken met je intuïtie / innerlijke wijsheid
- Liefdevolle energie voelen
- Creatiever worden
- Vrouwelijke, zachte energie
De intentie
Ik geloof erg in de kracht van intentie. Hiervoor hoef je niet per se te geloven in de betekenis en spirituele eigenschappen van cacao. Je kunt ook gewoon tijdens het drinken een intentie bedenken. Of genieten van het drankje, mits het je is gelukt om het goed te bereiden en je een beetje houdt van bitter, haha.
Een intentie kan zijn: creativiteit, liefde, gezondheid, verbinding. Door bij deze intentie stil te staan en er bewust mee bezig te zijn, blijft het hangen. Met bijvoorbeeld cacaodrank maak je een intentie tastbaar en ik geloof dat je het zo echter maakt. Langzaam creëer je zo ook een positief ritueel met positieve associaties. Wat je aandacht geeft, dat groeit en if it works, it works 🙂
Waar doe je een cacao ceremonie?
In Midden- en Zuid-Amerika worden cacao ceremonies dus al lang gedaan. Dit konden spirituele rituelen zijn, maar ook samenkomsten om te bidden, zingen en dansen. Ook hier in het westen wint het steeds meer populariteit.
Mijn ervaring tot nu toe is dat een cacao ceremonie vooral in cirkels gegeven wordt. Denk aan vrouwencirkels, maancirkels, of cacaocirkels. Ook kan cacao drinken voorafgaan aan een energiesessie, meditatie of andere spirituele beoefening.
Thuis cacao drinken
Vaak wordt cacao dus in groepsverband gebruikt, maar je kunt het ook thuis alleen doen. Voor yoga, meditatie, een werkproject of aan het begin van de dag kun je met cacao bewust een intentie zetten.
Ook kun je het drinken zonder intentie of betekenis, maar gewoon omdat je het lekker vindt, of om iets anders te drinken dan koffie. Want steeds meer mensen vervangen hun dagelijkse koffie door cacao. De smaak is ook bitter en enigszins vergelijkbaar, en cacao bevat ook een kleine hoeveelheid cafeïne. Daarnaast bevat cacao theobromine, wat ook een effect zou hebben op de focus en concentratie.
Gezonde stoffen in cacao
We hebben het steeds over de gezonde stoffen in cacao, maar welke zijn dat dan?
- Flavonoïden: Dit zijn antioxidanten, wat stoffen zijn die vrije radicalen weghalen en schade aan cellen en weefsels voorkomen.
- Magnesium: Cacao is een van de beste bronnen van magnesium, wat een essentieel mineraal is dat goed is voor de botten, spieren en zenuwen.
- IJzer: IJzer is belangrijk voor de energiehuishouding en het zuurstof in ons bloed.
Recept voor een cacao ceremonie
Afhankelijk van hoe sterk je de cacao wil bereiden, kun je de dosis bepalen. Hoe sterker, hoe bitterder, maar ook hoe meer voedingsstoffen en smaak.
- Licht: 10 – 25 gram
- Medium: 25-35 gram
- Sterk: 35 – 45 gram
De ingrediënten
Voor het maken van een kopje zijn niet veel ingrediënten nodig. Ook is het binnen een paar minuutjes gemaakt.
- De rauwe cacao (blok of flakes)
- Halve kop heet water
- Naar smaak: honing, siroop, kardemom, kaneel, vanille, gember, cayennepeper, kokos
De bereiding
- Weeg de cacao af en doe dit in een mok.
- Kook het water en voeg het hete water toe aan de cacao. Je wil de mix niet koken, want hiermee gaan stoffen verloren.
- Mix met een garde of melkopschuimer tot het een samenhangend geheel is.
- Voeg wat toevoegingen naar smaak toe. Gebruik bijvoorbeeld:
- Een eetlepel honing en/of siroop voor een zoete smaak
- Een stof kardemom en/of kaneel voor een warme smaak
- Gember en/of cayennepeper voor een pittige smaak
- Kokos en/of vanille voor een romige smaak
Note: Als je zwanger bent, hartaandoeningen hebt, antidepressiva of MAO-remmers gebruikt, vraag je arts dan of je (een beetje) cacao mag drinken.
Ik ken het begrip, maar ik heb zelf nog nooit aan een ceremonie mee gedaan. Ik ben wel nieuwsgierig.
Wat een interessant artikel, ik kende dit nog helemaal niet! Misschien maar eens proberen 🙂
Interessant artikel. Ik heb er ooit wel eens wat over gelezen, maar zelf geen ervaring mee
Fijn om te lezen.
Bij de woorden cacoa ceremonie krijg ik telkens associaties met Walter en zijn dames in Bed & Breakfast vol liefde, hahahaha! Ik vind het bestaan van de Azteken en de Maya’s heel interessant. Ik ga er gelijk online meer over lezen straks!
Van een cacao ceremonie heb ik nooit gehoord. Wel heel interessant als ik je artikel lees.