Bananen, eieren, bloem, chocolade: Yes! Ik had alles in huis om een bananenbrood te maken. Behalve… Boter. Ik neusde eens in mijn koelkast en vroeg me af of ik iets in huis had wat de boter kon vervangen, puur omdat ik geen zin had om naar de supermarkt te lopen. Die luiheid heeft me wel wat moois gebracht, want yoghurt bleek een perfecte vervanger voor boter! Dit is dus het recept voor een bananenbrood zonder boter. Je proeft het verschil met gewoon bananenbrood bijna niet, en het is ook nog eens een stuk gezonder.
Verschil bananencake en bananenbrood
Even verduidelijken of het recept nu een bananenbrood of een bananencake is. Officieel is bananencake vaak eigenlijk bananenbrood. Bananencake is namelijk een zoete traktatie, waar bananenbrood meer een brood is, met eventueel pitten of zaden.
De woorden bananencake en bananenbrood worden vaak door elkaar gebruikt. Ik heb het recept een bananenbrood genoemd, omdat dat meer gangbaar is, maar eigenlijk is het een bananencake. Het is namelijk echt een zoete traktatie, door het suiker en de chocolade. Aan de andere kant is een bananenbrood zonder boter en met yoghurt een stuk gezonder, ook door het tarwemeel en de keuze voor extra pure chocolade

Bananenbrood zonder boter
Ingrediënten
- 100 ml yoghurt
- 100 gram suiker
- 3 bananen
- 3 eieren
- 250 gram (tarwe)bloem
- 80 gram pure chocolade
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 snuf kaneel
- 1 snuf zout
- 1 theelepel olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal de schil van de bananen.
- Voeg alle droge ingrediënten toe aan een keukenmachine of mix het met een mixer.
- Klop de eieren op.
- Voeg het droge mengsel, de opgeklopte eieren/yoghurt en bananen bij elkaar en mix dit kort.
- Snijd de pure chocolade in kleine stukken en roer dit met een lepel door het beslag heen.
- Vet de vorm van de cake in met olijfolie en voeg het beslag toe.
- Bak dit 50 minuten in de oven.
- Het bananenbrood zonder boter is klaar. Eet smakelijk!
