Wat is nu eigenlijk het verschil in smaak en voedingswaarde tussen rauwe, gebrande en geroosterde noten? Het wordt in dit artikel voor je uitgezocht!
Rauwe noten
Als je wel eens een walnoot of hazelnoot hebt gekraakt, dan had je te maken met een rauwe noot. Rauwe noten kunnen ook gepeld zijn, maar ze zijn niet verder bewerkt. Daarom bevatten ze nog alle aminozuren en andere voedingsstoffen die ze al hadden toen ze nog aan de boom hingen. Denk aan vitamine E, folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur), zink, koper, mangaan, magnesium en selenium. Ook gezonde vetzuren, zoals omega 3, vind je in rauwe noten. Net als antioxidanten die onze cellen beschermen.
Rauwe noten bevatten veel vezels, waardoor ze best taai kunnen zijn. Je moet dus echt even kauwen. Ze zijn over het algemeen ook niet zo knapperig, eerder zacht. De smaak is mild. Rauwe noten hebben dus geen uitgesproken notensmaak. Dat verandert als je noten gaat branden of roosteren.
Gebrande noten
Gebrande noten hebben een duidelijke notensmaak en zijn lekker knapperig. Het lijkt alsof door het verhitten de smaak pas echt vrijkomt. Deze noten zijn kort gefrituurd in olie, waardoor je zou denken dat ze veel vetter zijn dan rauwe noten. Toch is dat niet het geval. Noten bevatten namelijk van zichzelf al behoorlijk wat vet en kunnen niet meer zoveel vet opnemen. Daarom zijn gebrande noten niet veel vetter dan rauwe noten. Ze bevatten wel wat meer calorieën.
Afhankelijk van het soort vet waarin ze gefrituurd zijn, bevatten gebrande noten meer omega 6-vetzuren dan rauwe noten. Omega 6-vetzuren vind je in vrijwel alle plantaardige oliën. Van omega 6-vetzuren krijgen we vaak al meer dan voldoende binnen, waardoor de balans tussen omega 3 en 6 in ons lichaam verstoord raakt. Dat is iets om rekening mee te houden als je kiest voor gebrande noten.
Gebrande noten kunnen ook ongezonde transvetzuren bevatten. Deze vetten ontstaan vaak als je plantaardige oliën op hoge temperatuur verhit, zoals bij frituren. Er zijn enkele plantaardige oliën waarbij dit niet gebeurt en die je dus veilig kunt verhitten. Een voorbeeld van een plantaardige olie die goed verhit kan worden, is extra vierge kokosolie. Deze kun je tot maximaal 180 graden verwarmen zonder dat er transvetzuren ontstaan.
Door noten te verhitten, nemen hun voedingsstoffen af. Dat is de reden dat ze niet meer alle aminozuren, vitamines en mineralen bevatten. Gebrande noten eet je dus echt voor de smaak en niet zozeer voor de voedingswaarde.
Je hebt bij gebrande noten de keuze tussen de zoute en ongezouten variant. Vaak krijgen we al meer dan genoeg zout binnen op een dag, dus voor je gezondheid kies je het beste voor ongezouten noten.
Geroosterde noten
Geroosterde noten zijn net als gebrande noten verhit. Het verschil is dat er geen olie voor is gebruikt. Geroosterde noten worden dus niet gefrituurd, maar in de oven verhit. Dat klinkt een stuk gezonder dan frituren en dat is het ook. In tegenstelling tot gebrande noten bevatten geroosterde geen extra vet en calorieën. Door het verhitten verdampt het vocht in de noten, waardoor ze relatief vetter zijn dan ongbrande noten.
Door het verhitten zijn ook waardevolle voedingsstoffen verloren gegaan. De smaak is een stuk voller dan rauwe noten en ook zijn geroosterde noten lekker knapperig. Voor de voedingsstoffen kun je toch het beste rauwe noten kiezen.

Bronnen
Luh, B. S., Wong, W. S., & EL‐SHIMI, N. E. (1982). Effect of processing on some chemical constituents of pistachio nuts. Journal of Food Quality, 5(1), 33-41.
Ghazzawi, H.A. et al. (2017). A Comprehensive Study on the Effect of Roasting and Frying on Fatty Acids Profiles and Antioxidant Capacity of Almonds, Pine, Cashew, and Pistachio. Journal of Food Quality, Article ID 9038257.
Grundy, M. M-L. et al. (2016) A review of the impact of processing on nutrient bioaccessibility and digestion of almonds. International journal of food science & technology, 51(9), 1937–1946.
Dit artikel is geschreven door een gastblogger en bevat een betaalde samenwerking