Stel je voor: je koopt een pakje groene jasmijnthee in de supermarkt. Er zitten allemaal kleine zakjes in met thee en wat jasmijn. Dit smaakt lekker, en is gezond! Puur natuur, helemaal goed. Toch? Helaas is dat niet helemaal hoe het in elkaar zit. Er zitten werelden van verschil in thee. Vandaag nemen we het onder de loep!
Er doen zich namelijk steeds meer negatieve verhalen de ronde over gruis en aroma in thee. Nu zijn deze verhalen deels waar, maar aan de verhalen mag ook wat nuance gebracht worden. Ik beantwoord een aantal vragen over thee.
Zit er in zakjesthee alleen maar gruis?
Grotendeels, ja. In veel zakjesthee uit de supermarkt zit vooral een gruizige, vermalen variant van thee. Deze zijn kwalitatief slecht en hebben weinig smaak. Wanneer je pure, losse thee gaat drinken, merk je het verschil. Eigenlijk is het niet met elkaar te vergelijken. Veel supermarkttheeën worden dan ook op smaak gebracht met een aroma.
Wat betekent ‘aroma’ in thee?
Aan veel thee is aroma toegevoegd. Je ziet dit bij vrijwel alle soorten zakjes thee met een smaak: jasmijn, fruit, citroengras, earl grey. Deze smaken zijn niet puur of gedroogd in de thee te vinden (of alleen voor de sier), maar als een aroma. Als je het zakje openknipt, zul je waarschijnlijk kleine bruine/witte bolletjes aantreffen. Dit is het aroma. Er zit dus geen echte jasmijnbloem in het zakje, maar een jasmijnaroma. Er zitten geen rozenblaadjes in, maar een rozenaroma. Ga zo maar door.
Lees ook: Is thee slecht voor je tanden?
Is aroma in thee slecht?
Aroma in thee is niet per se slecht voor je gezondheid. Een aroma is een smaakje en bevat geen of heel weinig suiker. Het is dus niet ongezond. Wat er wel ‘slecht’ aan is, is dat je je voorgelogen kan voelen. Je denkt dat je een puur natuur kopje thee hebt, en dat heb je in feite niet.
In veel gevallen is aroma daarentegen wel logisch. Fruitsmaak is moeilijk te krijgen uit een kleine gedroogde stukjes fruit. Een aroma is dan een logische oplossing. Soms vind je ook aroma in een basic zwarte of groene thee. Eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn. In dat geval is het aannemelijk dat de kwaliteit van de thee zo slecht is, dat er een aroma aan toegevoegd is om het beter te maken.
Bekijk meer over aromabolletjes in thee in deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde.
Heb je thee zonder aroma in de supermarkt?
Op thee moet het altijd vermeld worden wanneer er aroma in zit. Als er op de verpakking geen aroma staat kan je er van uitgaan dat er geen aroma in zit. Dit zegt echter niks over de kwaliteit van de thee! Een ‘natuurlijke’ groene thee kan nog thee gruisthee van slechte kwaliteit zijn! Ook hoeft aroma niet per definitie slecht te zijn. Hierover lees je meer in de volgende vraag.
Zijn er ook pure aroma’s in thee?
Om te beginnen zegt de term ‘natuurlijk’ en ‘organisch’ is deze gevallen niet zoveel. Zo mag bijvoorbeeld suiker en kleurstof van luizen ook als natuurlijk bestempeld worden. Laat ik ‘puur’ aanhouden als aanduiding voor de meest natuurlijke en eerlijke vorm die je kan hebben. In dit geval is het goed om te weten dat er ook pure vormen zijn van aroma.
Zo kan een earl grey thee eigenlijk niet zonder aroma, namelijk het aroma van bergamot. In de meest pure vorm is dit een olie uit de vrucht bergamot. In een goedkoop zakje is het echter waarschijnlijk kunstmatige geurstof van bergamot.
Hetzelfde geldt voor jasmijn. In de meest pure manier van maken, wordt de thee tussen jasmijnbloemen gedroogd. Zo neemt de thee de jasmijngeur en -smaak op. Daarna worden de jasmijnbloemen verwijderd, omdat ze weinig toevoegen of zelfs bitter zijn. In een zakjesthee uit de supermarkt met jasmijn, zit waarschijnlijk een kunstmatige geurstof van jasmijn.
Het probleem is dat beide vormen ‘aroma’ genoemd worden en dat is verwarrend. Losse thee is niet per definitie perfect puur. Ook losse thee kan besproeid zijn met een kwalitatief slecht/kunstmatig aroma, of vermengd zijn met een poeder zo’n aroma.
Hoe herken je goede kwaliteit thee?
Er zijn een aantal kenmerken op basis waarvan je goede kwaliteit thee kunt herkennen:
- Het verhaal: Waar komt de thee vandaan? Waar staat de winkel voor? Een winkel kan makkelijker wegkomen met verzwijgen dan met liegen. Vind je weinig informatie over de productie van de thee, dan is dat dus een rode vlag. Een winkel zoals Simon Lévelt vertelt op de website hoe jasmijnthee gedroogd wordt tussen de jasmijnbloemen en welke pure bergamotolie er aan de earl grey thee is toegevoegd. Het is onwaarschijnlijk dat dit een gelogen verhaal is, want daarmee kan het bedrijf in de problemen komen.
- De prijs: Thee op een pure manier produceren (met of zonder aroma) is duur. Zakjesthee in de supermarkt is erg goedkoop. Je koopt een pakje al snel voor een euro. Het is niet zo gek dat je daarin de kunstmatige aroma’s vindt, terwijl je in de duurdere thee van een theespeciaalzaak de pure variant vindt.
- Smaak: Als je vaker thee van goede kwaliteit gaat drinken, krijg je er een neusje voor. Als je vervolgens een zakje thee van een goedkoop merk drinkt, merk je een wereld van verschil. Pure thee smaakt kruidig, grasachtig en soms een beetje bitter. Thee van slechte kwaliteit smaakt chemisch en slap.
- Losse, grove thee: Dit is niet altijd zo, maar over het algemeen is losse thee van grote stukken, goed van kwaliteit. Zo zijn bijvoorbeeld bolletjes gunpowder thee die uitklappen tot een groot blad, een groene vlag!
Welke (zakjes) thee heeft goede kwaliteit?
Voor losse thee, kun je voor pure kwalitatief goede thee wat mij betreft het best terecht bij Simon Lévelt. Ook is de losse thee van Erica niet verkeerd!
Qua zakjesthee heb ik weinig goede ervaring. Ik heb die van Piramide en Jacob Hooij geprobeerd, maar dat was helaas ook ‘gruisthee’ met een gekke smaak. De zakjesthee van Tea House Exclusive is goed, maar weinig verkrijgbaar. Dit is de thee die ze verkopen bij de Kiosk. Ook de zakjesthee van de AH to go hebben grove stukjes en een goede smaak! Onderweg kun je dus een prima theetje scoren, blijkt 🙂