Een frietje tempeh: dat klinkt toch goed? Tempeh is een blok, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is afkomstig uit Indonesië, maar inmiddels is het in Nederland in vrijwel alle supermarkten verkrijgbaar. Dit is een recept voor tempeh oven friet.
Tempeh heeft niet zo’n geweldig imago qua smaak. Dat is enigszins terecht, omdat het zonder toevoeging niet zo’n spannende smaak heeft. Hier valt echter veel aan te doen. Marineer hem en dip het in een lekker sausje, en niemand zal zeggen dat je tempeh een saaie smaak heeft.
Een goede reden om het een kans te geven, is omdat tempeh ontzettend gezond is. Het is rijk aan eiwitten en vezels en is daarmee een volwaardige vleesvervanger. Ook is het een van de weinige veganistische producten dat veel probiotica bevat. Dit is goed voor darmflora en algemene gezondheid.
Tempeh marineren
Even wat verwachtingmanagement: tempeh niet te vergelijken met aardappelfriet. Het is namelijk gemaakt van bonen en niet van aardappels. Wel heeft het een structuur die het uitstekend geschikt maakt als frietje. Het is namelijk stevig en robuust. De smaak is dus van nature wat neutraal, maar dit is te veranderen door het te marineren. Ook is het aan te raden om een lekkere dip bij je tempeh frietjes te maken. Zo wordt het echt een feestje!
Tempeh neemt smaak goed op. Wel werkt marineren het best, wanneer er meer tijd overheen gaat. Leg je blok tempeh dus het liefst minstens een uur, maar idealiter een nacht in de koelkast.

Tempeh oven friet
Ingrediënten
- 1 blok tempeh
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 tenen knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel bloem
- 1 snuf zout en peper
Instructies
- Snijd de tempeh in frietvorm.
- Haal de knoflook door een knoflookpers.
- Maak een marinadesaus van de sojasaus, knoflook en olijfolie.
- Leg hier de tempeh in en laat dit minimaal een uur (maximaal een nacht) marineren.
- Laat de tempeh uitlekken en meng dit met de bloem, peper en zout. Leg ze vervolgens op een ovenrooster.
- Bak de tempeh frietjes 15 minuten in een oven van 180 graden.
Notities

