Wij Nederlanders eten veel te veel zout, en nog veel meer landen met ons. De gemiddelde Nederlandse vrouw eet 7,5 gram zout en de man zelfs 10 gram. Dat is veel hoger dan de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, want dit is 6 gram. Ook als je niet zout uit het potje over je maaltijd strooit, kun je alsnog een teveel binnenkrijgen. Hoe zit dat? En waarom is het eigenlijk zo slecht? En de belangrijkste vraag: hoe zorg je ervoor dat je minder zout eet? In dit artikel leg ik het allemaal uit.
Waarom is het slecht?
Een langdurig hoge zoutinname kan verschillende negatieve effecten hebben op je lichaam. Zo verhoogt het bijvoorbeeld de bloeddruk. Dit komt omdat je lichaam meer vocht vasthoudt als je veel zout eet. Er is dan meer vocht in de bloedvaten en er komt dan grotere druk op de bloedvaten te staan. Ook kan het eten van te veel zout leiden tot nierziekten. Je nieren zijn de organen die zorgen dat je zoutgehalte in balans is. Als je te veel zout binnenkrijgt, moeten je nieren extra hard werken en dit kan op de lange termijn zorgen voor nierschade.

Tips om minder zout te eten
Kook vers
Minder pakjes en zakjes is eigenlijk dé oplossing. Er wordt onwijs veel zout toegevoegd aan sauzen, soepen, kant-en-klare maaltijden, marinades, kruidenmixen, noem het maar op. Wanneer je zelf vers kookt voeg je misschien een beetje zout toe, maar lang niet zoveel als in de voorverpakte producten zit.
Vers koken is niet alleen beter, maar ook leuk. Probeer bijvoorbeeld eens om zelf pizza te maken, in plaats van uit een doos. Je kunt dan eindeloos variëren met beleg en het is ook nog eens lekkerder als je het mij vraagt. Ook bijvoorbeeld soep, hummus, champignonsaus en tomatensaus zijn gemakkelijk zelf te maken.
Gebruik kruiden
Sommige mensen strooien alleen zout over hun eten heen om het meer smaak te geven. Gelukkig zijn er veel meer manieren om het wat op de spicen (letterlijk). Peper doet vaak al veel goed, maar chilipoeder, kerrie, knoflook en ui geven je gerecht al helemaal meteen meer smaak.
Gebruik bewuste zouten
Je moet er misschien ietsje meer geld voor neerleggen, maar er zijn bewustere zouten. Denk aan Jozo bewust, Lo Salt of kaliumzout. Hier zit een stuk minder natrium in (wat zorgt voor de negatieve effecten) en in plaats daarvan is kalium of magnesium toegevoegd. Overleg dit wel even met je arts als je een slechte nierfunctie hebt, plaspillen gebruikt of ontstekingsemmers gebruikt.
Zout is zout
We weten het inmiddels wel: suiker is suiker. Hoe leuk ‘natuurlijke suikers’, of ‘fruitsuiker’ ook klinkt, je lichaam ziet het allemaal als hetzelfde. Helaas geldt ditzelfde ook voor zout. Zeezout, Keltisch zout, Himalayazout. Voor je lichaam is het allemaal hetzelfde. Een teveel aan welk soort dan ook zorgt voor de negatieve effecten op je lichaam. Er zitten misschien iets meer mineralen in deze alternatieve soorten zouten, maar het verschil is erg klein. In deze zouten zit trouwens ook geen jodium, wat aan normaal keukenzout wordt toegevoegd omdat we anders risico lopen op een tekort. Je kunt dus eigenlijk beter normaal keukenzout gebruiken, gek genoeg.
Kijk naar de etiketten
Als je eens grondig gaat kijken naar de etiketten, schrik je je soms een ongeluk. Wat zit er een hoop zout in dingen! Ook in producten waarvan je het niet verwacht, kan nogal wat zout zitten. Je hoeft niet alle labels af te gaan bij het boodschappen doen, maar af een toe een kijkje nemen op de achterkant, kan geen kwaad.