Eigenlijk is een diepvries je ticket naar rust, je beste vriend en je redder in nood. Overdreven? Misschien een beetje, maar wanneer je optimaal gebruik maakt van je vriezer kan dat een hoop voordelen hebben. Niet alleen heb je altijd een maaltijd in huis, het is ook nog eens goedkoper en duurzamer. In dit artikel lees je de voordelen van de vriezer en tips om hem optimaal te gebruiken.
Goedkoper, verser en duurzamer
Diepvriesgroenten en -fruit zijn eigenlijk altijd goedkoper. Het verschil varieert. Soms scheelt het maar €0,30 tot €0,50 per halve kilo, bijvoorbeeld bij aardbeien of ananas. Maar groenten kunnen wel 3 tot 4 keer zo goedkoop zijn. Denk aan sperziebonen en spinazie.
In de supermarkt ziet vers groente en fruit er veel gezonder uit dan de doosjes in de vriesbak. Maar is dat terecht? Niet helemaal. De diepvriesvariant wordt namelijk geplukt en ingevroren wanneer ze het meest rijp zijn en dus de meeste voedingsstoffen bevatten. Verse groenten en fruit worden al geplukt wanneer ze nog niet zo rijp zijn en missen daardoor voedingsstoffen. Daarentegen worden diepvriesgroenten geblancheerd, waardoor ze weer voedingsstoffen kwijtraken. Over het algemeen is de voedingswaarde van vers en diepvries hetzelfde. In sommige soorten zitten zelfs in de diepvriesvariant meer vitamines dan in de verse variant in de supermarkt.
Een laatste voordeel van de vriezer die voor de hand ligt: invriezen is erg duurzaam. Kliekjes kunnen in de koelkast maar 2 tot 3 dagen bewaard worden. Daarna is de kans dat je er een infectie van krijgt te groot. In de vriezer kun je ze veel langer bewaren, meestal tot 3 maanden.
Genoeg redenen dus om je vriezer veel te gebruiken. Lees hieronder de tips bij het gebruik van je diepvries.
1. Koop in de aanbieding
Zijn de vleesvervangers 1 + 1 gratis? Scoren maar! Wat je binnenkort niet gebruikt, kun je invriezen en later gebruiken. Als je regelmatig vleesvervangers koopt, zal het nooit een miskoop zijn. Diepvriesmaaltijden van een merk kunnen best duur zijn. Zijn ze in de aanbieding? Maak een plekje in je vriezer vrij en inslaan maar.
2. Alle delen van een maaltijd
Met een vriezer en keukenkast heb je altijd een complete verse maaltijd in huis, die ook lang houdbaar is. Zo heb je een noodpakket in huis. Wanneer er een ramp gebeurt, of wanneer je gewoon geen zin hebt om naar de supermarkt te lopen. In de vriezer bewaar je vleesvervanging en verse groenten, en in de keukenkast ligt altijd wat rijst, bonen, pasta en sauzen. Kruiden, zout en peper zijn natuurlijk ook lang houdbaar. Zo heb je altijd een lang houdbare en verse maaltijd in huis.
3. Voorsnijden
Vind jij het ook zo vervelend om telkens weer knoflookhanden te hebben na het snijden van knoflook? Of zit je echt niet te wachten op elke avond tranende ogen door het snijden van uien? De vriezer is je beste vriend. Snijd een aantal bollen knoflook, uien en gember in één keer en bewaar dit in een bakje in de vriezer. Zo heb je de smaakmakers altijd op gesneden en op voorraad.
4. Kook meerdere porties
Deze ligt eigenlijk voor de hand, maar het is een goede tip voor wie minder wil verspillen en meer geld wil besparen. Heb je nog wat ruimte over in de vriezer? Maak dan wat meer porties en vries wat je over hebt in. Zorg er wel voor dat je de porties van elkaar gescheiden hebt met verschillende bakjes of wat ruimte tussen de porties. Het is altijd vervelend wanneer je maar één portie nodig hebt, en je meteen alles moet ontdooien omdat je het anders niet uit elkaar krijgt.
5. Vries eenmalig
Het is beter om producten en maaltijden maar één keer in te vriezen en ontdooien, omdat bacteriën snel delen bij het ontdooien.
6. Drie maanden regel
Bewaar producten en maaltijden maximaal 3 maanden. Groente en fruit kan wat langer, tot 12 maanden, maar dat verschilt per soort.
7. Handel snel
Vries vooral groente en fruit snel in. Wanneer het product tussen 0 en -10 graden is, treedt kristalvorming op. Dit wil je liever niet. Gebruik voor het snel invriezen de ‘superfrost’ knop, als je vriezer deze heeft.