Home » Tips & Info » Waar kan je gember mee vervangen?

Waar kan je gember mee vervangen?

Deel dit artikel

Gember is een veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken, maar ook in Europa is het al jaren razenpopulair. De gembershots zijn niet meer weg te denken uit de winkels en naast knoflook en ui, wordt gember vaak als basis aan een (Aziatisch) recept toegevoegd. Heb je geen gember in huis, maar heb je het wel nodig voor een recept? Of krijg je iemand te eten die allergisch is? Dan leg ik in dit artikel uit hoe je gember met een ander ingrediënt kan vervangen.

Smaak van gember

Om een goede vervanger van gember te bepalen, is het handig om te weten wat voor smaak gember heeft. De smaak is scherp en pittig, met een warme en frisse tonen.

gember

Alternatieven voor gember vervangen

Voor de vervanging van gember kan je de volgende ingrediënten als alternatief gebruiken. De volgorde is van beste vervanger naar mindere vervanger. Wel is het belangrijk om te vermelden dat gember moeilijk na te bootsen is, vanwege de unieke smaak.

1. Kaneel en nootmuskaat

De combinatie van deze twee ingrediënten heeft de warmte die gember ook kan geven. Wel is het een stuk minder pittig en scherp dan gember. Met name in zoete gerechten is dit echter een goede vervanging!

Verhouding: 1 eetlepel (6 gram) gember vervangen door ½ theelepel (1 gram) kaneel en ¼ theelepel (0,5 gram) nootmuskaat.

2. Citroenschil en peper

De citroen vervangt de frisse smaak van gember en peper geeft wat pit en scherpte. De combinatie kan dan ook prima werken als vervanging van gember.

Verhouding: 1 eetlepel (6 gram) gember vervangen door 1 theelepel (2 gram) geraspte citroenschil en een snuf zwarte peper.

3. Kurkuma

Kurkuma wordt vaak gezien als familie van gember. Het heeft ook een warme smaak, maar mist wel de pittige en frisse smaak. Toch kan het in hartige recepten een goed alternatief voor gember zijn.

Verhouding: 1 eetlepel (6 gram) gember vervangen door ½ theelepel (1 gram) kurkumapoeder.

Waarmee kun je gember vervangen?

Je kunt gember vervangen door kaneel/nootmuskaat, citroenschil/peper en kurkuma, afhankelijk van het soort gerecht. De smaak van gember is echter moeilijk na te bootsen.

Lees hier meer over kruiden op VegaKeuken



Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*