Kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel, is een veelgebruikt ingrediënt in de Indiase keuken. Het is opvallend door de knalgele kleur en heeft een milde smaak. Onder andere kerriepoeder en gele rijst hebben hun kleur de danken aan dit specerij, maar het wordt ook vaak gebruikt in curry’s en andere rijstgerechten. Heb je geen kurkuma in huis, maar heb je het wel nodig voor een recept? Of krijg je iemand te eten die allergisch is? Dan leg ik in dit artikel uit hoe je kurkuma met een ander ingrediënt kan vervangen.
Smaak van kurkuma
Om een goede vervanger van kurkuma te bepalen, is het handig om te weten wat voor smaak kurkuma heeft. Het heeft een licht aardse en warme smaak. Ook is het licht bitter en houtachtig.

Alternatieven voor kurkuma vervangen
Voor de vervanging van kurkuma kan je de volgende ingrediënten als alternatief gebruiken. Ik gebruik kurkumapoeder om mee te vergelijken. De volgorde is van beste vervanger naar mindere vervanger.
1. Saffraan
Saffraan heeft ook de aardse en bittere smaak van kurkuma, maar is wel een stuk bitterder. Het geeft net als kurkuma een hoop kleur aan je gerecht. Het is dan ook een hele goede vervanging van kurkuma.
Verhouding: 1 theelepel (3 gram) kurkumapoeder vervangen door een snuf (0,2 gram) saffraan
2. Gemberpoeder
Gemberpoeder is net als kurkuma warm en pittig van smaak. Het geeft niet de gele kleur, maar is qua smaak een prima alternatief.
Verhouding: 1 theelepel (3 gram) kurkumapoeder vervangen door 1 kleine theelepel (2 gram) gemberpoeder
3. Komijnpoeder
Net als kurkuma heeft komijn een aardse en warme smaak. Daarnaast geeft het ook een beetje kleur aan het gerecht. Niet de knalgele kleur, maar wel een groen/gele tint.
Verhouding: 1 theelepel (3 gram) kurkumapoeder vervangen door 0,5 theelepel (1,5 gram) komijnpoeder
Waarmee kun je kurkuma vervangen?
Je kunt kurkuma het best met saffraan vervangen. Ook gemberpoeder en komijnpoeder zijn goede opties.